Peter Beets

12 maart 2023

Geniet van een muzikale middag met een optreden van Peter en Dasha Beets.

Hoewel Frederic Chopin van Europese afkomst is, heeft zijn muziek een grote invloed gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse jazzmuziek. In het programma Chopin meets the Blues laat pianist Peter Beets horen hoe de muziek van de Poolse grootmeester in Amerika vermengd is geraakt met de typisch Afrikaanse ritmes en blues toonladders. In dit programma worden de mooiste nummers van Chopin in een swingend hedendaags jasje gestoken. De combinatie van bluesy improvisaties, Afrikaanse jazzritmes en het muzikaal raamwerk van de Poolse grootmeester staan garant voor puur genieten. Na de pauze treedt het trio met zangeres Dasha Beets op in BACH…because.. In een bijzonder project brengt de jazz zangeres Dasha Beets drie grote culturen bij elkaar: Europese klassieke muziek, poëzie en Amerikaanse jazz en blues.

Peter Beets

Van Tokio tot New York en van Moskou tot Mumbay, wereldwijd wordt Peter Beets gezien als een van de grootste jazzpianisten aller tijden. Door zijn virtuoze jazzoptredens, innovatieve albums en voorstellingen waarbij hij jazz op een smakelijke manier mixt met klassieke muziek, heeft de vingervlugge pianoheld een grote vaste schare trouwe fans opgebouwd. Peter werkt samen met diverse muzikale supersterren zoals Chick Corea, Wynton Marsalis, Dee Bridgewater, George Coleman, Johnny Griffin, Benny Golson, Elvin Jones, Kurt Rosenwinkel en John Clayton. Maar ook jong talent ontsnapt niet aan zijn aandacht. Samen met componist-arrangeur Henk Meutgeert richt hij een 18-koppige bigband op met aanstormende talenten.

Peter brengt een indrukwekkende lijst albums uit die zowel nationaal als internationaal ongekend goed worden ontvangen. Zijn meest recente albums, ‘Portrait of Peterson’, ‘Chopin Meets the Blues Live’ en ‘Gershwin Reimagined’ zijn alledrie genomineerd voor een Edison. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010) voor het album ‘Blues for the Date’ met zijn eigen arrangementen en composities, live opgenomen met ‘The Jazzorchestra of the Concertgebouw’, de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988).

Peter Beets wordt op 12 juni 1971 geboren in Den Haag. Muziek speelt een centrale rol binnen het gezin en Peter en zijn twee oudere broers starten al jong met muzieklessen. Het opvallende talent van Peter leidt al vroeg tot succes als hij op jonge leeftijd de lokale talentenjacht vijf keer op rij wint.

In 1998 studeert Peter af aan het conservatorium in Den Haag, een studie die hij aanvankelijk combineert met een rechtenstudie. Datzelfde jaar wordt Peter de vaste pianist van ‘The Jazz Orchestra of the Concertgebouw’ en ook van ‘first lady of jazz’ Rita Reys. Nadat ‘The Beets Brothers’ besluiten elk hun eigen muzikale weg te gaan richt Peter zijn jazztrio op, het ‘Peter Beets Trio’. Peter en zijn trio doen succesvolle tournees in de meeste Europese landen en ook in Azië, Rusland, en de Verenigde Staten.

De muzikale loopbaan van Peter meandert ook langs andere muziekstijlen zoals blues, klassieke muziek, opera en latin en hij ontwikkelt diverse theatervoorstellingen waarbij een smakelijke muzikale ontmoeting wordt gepresenteerd. De titels van enkele van deze programma’s spreken voor zich: ‘van Bach tot Blues’, ‘Chopin meets the Blues’ ‘the Blues goes Latin’, ‘Opera meets the Blues’ en ‘Chopin meets the Blues goes BIG!’, met jazzbewerkingen van Chopin songs voor groot orkest.

Sinds 2018 staat Peter aan het roer van een 18-koppige bigband die bestaat uit aanstormende talenten. Jazzmaestro Henk Meutgeert dirigeert, schrijft nieuwe muziek en maakt arrangementen van onder meer Wagner, Chopin, Piazolla, Jobim en Ellington. Op het programma staat ook nieuw werk van Peter waarbij het accent ligt op de essentie van de jazz: swing en improvisatie. Van het Beets-Meutgeert New Jazz Orchestra verscheen inmiddels het album ‘The Flying Dutchman’ wat internationaal lovende kritieken ontving.

Dasha Beets

Met een stem en bijzondere stijl die tot de verbeelding spreken van zowel publiek als critici in Europa, Azië, Rusland en de Verenigde Staten, is Dasha Beets klaar om een plaats te veroveren tussen de belangrijkste en meest originele jazzvocalisten van onze tijd.

Dasha Beets is  geboren in 1986 in Oekraïne. Dasha begon op 7-jarige leeftijd klassieke piano te spelen.  Uiteindelijk studeerde ze in 2007 af aan het Conservatorium van Moskou in Jazz Vocals. Ze vervolgde haar postdoctorale studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Nederland, waar ze in 2013 haar Masters Degree in Jazz Vocals behaalde. Sindsdien deelde ze het podium met bekende artiesten als Rita Reys, Sheila Jordan , Mike le Donne, Ack van Rooyen, Martijn van Iterson, Peter Beets, de legendarische Ruud Jacobs en Joe Cohn.

Naast haar unieke interpretaties van gekoesterde standaarden van het Great American Songbook, is DASHA ook een componist en heeft ze lovende kritieken gekregen voor haar boeiende composities tijdens optredens op grote jazzfestivals in Nederland, België en Duitsland. Ze maakte haar debuut in New York in 2010 en trad op in Birdland, de iconische jazzlocatie in Manhattan, begeleid door het Steve Firth-trio. Onlangs heeft ze haar aandacht gericht op de tijdloze en universeel aansprekende muziek van Johann Sebastian Bach, waarbij ze jazzimprovisaties creëerde van enkele van de meest lyrische werken van de componist.

Over BACH … because

In dit unieke programma verweeft de in Nederland wonende Russische jazzzangeres Dasha Beets drie van ’s werelds grootste artistieke tradities: Europese klassieke muziek, Russische poëzie en Amerikaanse jazz en blues. Mooie gedichten van grote literaire geesten zoals Pushkin zijn door Dasha in het Engels vertaald en geven ons een inzicht in de Russische ziel. Dasha combineert de teksten met stukken van Johann Sebastian Bach en voert dit repertoire op een geheel nieuwe manier uit. Het is een betoverend programma vol poëzie en zang, muzikaal samenspel en improvisatie, een variatie aan swingende ritmes en de tijdloze melodieën van Bach.

De unieke samensmelting van artistieke culturen, uitgevoerd door muzikanten van het hoogste kaliber, zorgen voor een unieke ervaring vol onverwachte juweeltjes. ‘De schoonheid van Bachs meest sublieme melodieën geherinterpreteerd in Dasha’s onweerstaanbare stijl wat leidt tot originele jazzimprovisaties die deze tijdloze componist niet alleen zouden doen blozen van vleierij, maar bezwijmen van jaloezie!’ – Jane Doe Gregory W. Tucker.

 

Programma

Aanvang 15:00

Chopin Prelude in E mineur
Nocturne in Eb
Nocturne in F mineur
Mazurka in A mineur
Pauze
Bach Jesu, joy of man’s desiring
Sarabande uit Franse suite
Affani del Pensier
Lamento der freude
Wachet auf
Air on G-string

Fotograaf: Genevieve Ruocco

Bestel hier uw kaarten