Salut d’Amour, damessalonorkest.

10 december 2023

Een aantal jaren geleden kwamen twee violistes op het idee een salonorkest met louter alleen vrouwen te vormen. Zij hielden een auditie en daarop kwamen heel wat musiciennes hun kunsten vertonen. Een orkest van kwaliteit werd al gauw gevormd.

Repertoire werd gezocht en gevonden. Dat bestond in die eerste tijd van het orkest uit muziek van de z.g. Palm Court Orchestra’s rond 1900, ook wel salonorkesten genoemd. Muziek die in grote hotels en deftige restaurants tussen de decoratiepalmen werd uitgevoerd en het midden hield tussen licht klassiek en de amusementsmuziek van die tijd.

De muziek bleek aardig, maar de bezetting van het orkest, strijkkwartet, blazers, slagwerk, piano en zang vroeg om wat meer, zonder de stijl van de salonmuziek los te laten. De arrangeur Nanne van Hoytema zette zich aan het werk en zo verscheen er een meer modern repertoire, aangepast aan onze tijd zonder de typische salonstijl te verliezen. De nummers variëren van ouderwetse walsen en tango’s naar swing, songs van Gershwin, Bacharach, maar ook bossa nova’s en Franse chansons staan op het repertoire en op verzoek speelt het orkest ook kerstrepertoire.

De aankleding van de dames bleef geheel in stijl van de salonorkesten met veel veren, glanzende juwelen, palmen en in diep pauwblauw. Het orkest maakte een cd (helaas uitverkocht) en het speelde voor radio en tv. Diverse tournees werden gemaakt naar de Verenigde Staten (Hollywoord, Florida , Vail in Colorado Chicago). het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en natuurlijk spelen de dames overal in Nederland.

Concerten worden gegeven met een “entertainende” uitleg over de geschiedenis van de te spelen muziek, maar de dames spelen ook op feestelijke gelegenheden achtergrondmuziek.

Aanvang: zondag 10 december 15.00 uur

Musici:

Wilma Thalen – viool
Josje te Haar – viool
Helen Anne Ross – cello
Anette de Groot – bas
Cordiet de Kloet – saxofoon/klarinet
Rozemarijn van Egeren – fluit
Bartje Hillen – piano/drums
Nicky ten Bosch –  piano/drums
Aukelien van Hoytema –  presentator en zang

De arrangementen zijn gemaakt door Nanne van Hoytema.

 

Bestel hier uw kaarten