Storioni Trio

13 november 2022

Een muzikale middag beleven met een van ’s werelds toonaangevende pianotrio’s.

Het ensemble, opgericht in 1995, ontleent zijn naam aan de door Laurentius Storioni gebouwde viool (1794) die door Wouter Vossen wordt bespeeld. In de beginjaren werkten de drie musici intensief met het Vermeer kwartet, de violist Isaac Stern, cellist Mstislav Rostropovich en met Menahem Pressler, de pianist van het roemruchte Beaux Arts Trio. Het winnen van de ‘Kersjes Prijs in 2000 droeg bij aan een vliegende start.

Dit seizoen viert het ensemble zijn 25-jarig jubileum. ‘We hebben nog steeds het enthousiasme dat er vijfentwintig jaar geleden was,’ zegt Wouter Vossen. ‘Wij worden permanent gedreven door enthousiasme over de volgende stap, en die maak je meestal vanuit een muzikaal perspectief. Dat geeft veel energie.’

In die kwart eeuw heeft het Storioni Trio een geheel eigen geluid en kleur gevonden. Zo intensief als de repetities van het trio zijn, zo indringend zijn de concerten. Dit zijn musici die verder willen gaan dan de muziek, zij willen een verhaal vertellen. Het is hun drijfveer om een breed publiek te laten genieten van die levende muziek, vanuit de overtuiging dat je met muziek grenzen kunt overbruggen. Het Storioni Trio vindt het sociale aspect van de muziekbeleving essentieel. Samen met het publiek geniet het trio van de interactie die in maar ook buiten de concertzaal plaatsvindt. Het trio speelt steeds vaker in unieke ruimtes en op ongewone locaties om samen met het publiek op ontdekkingsreis te gaan.

Het repertoire van het Storioni Trio is breed en omvat werken variërend van klassiek tot hedendaags, van Haydn tot Aho. Beethoven heeft een speciale plek in het hart van de trioleden: ‘Hij daagt ons uit om steeds weer te herontdekken waar zijn muziek over gaat en waar onze persoonlijke grenzen liggen.’ Het drietal heeft meerdere keren de complete pianotrio’s van Beethoven als cyclus uitgevoerd, op zowel authentieke als moderne instrumenten.

Specialist in tripelconcerten

Een specialisme van het Storioni Trio is het zogenaamde tripelconcert: repertoire voor pianotrio en orkest, met het Tripelconcert van Beethoven als bekendste voorbeeld. De musici hebben een hele reeks tripelconcerten voor zichzelf laten componeren, door David Lang, Kevin Volans, Willem Jeths, Nico Muhly, Kalevi Aho en anderen. Met dit concertrepertoire is het Storioni Trio een graag geziene gast bij gerenommeerde orkesten en dirigenten. Het trio werkte met meer dan 35 orkesten samen.

Concerten in binnen- en buitenland, festivals

Het Storioni Trio, door NRC uitgeroepen tot ‘vlaggeschip van de Nederlandse cultuur’, treedt op in de vooraanstaande concertzalen van de wereld, waaronder het Concertgebouw van Amsterdam, Carnegie Hall in New York, de Philharmonie van Moskou, de Elisabethzaal in Antwerpen en Wigmore Hall, Londen. Ook is het een veelgevraagde gast op internationale festivals, zoals het Australian Chamber Music Festival, Delft ChamberMusic Festival, Kuhmo Festival (Finland) en hetBeethoven Festival (Polen).

Storioni Festival

Het Storioni Trio is driehoofdig artistiek directeur van het ‘Storioni Festival’ in Eindhoven, waarmee het ensemble zijn Brabantse oorsprong alle eer bewijst. Internationale topmusici, aanstormend talent en de leden van het Storioni Trio delen hier met elkaar het podium in telkens wisselende formaties. Het festival heeft zich internationaal op de kaart gezet door bijzondere programma’s, producties en wereldpremières.

Programma

Aanvang 15:00

 

Ludwig van Beethoven Pianotrio opus 1, nr. 3 in c klein
Allegro con brio
Andante cantabile con Variazioni
Menuetto & Trio Quasi Allegro
Finale: Prestissimo
Edvard Grieg Andante con moto
Pauze
Franz Schubert Pianotrio opus 99 in bes groot, D898
 Allegro moderato
Andante un poco mosso
Scherzo. Allegro – Trio
Rondo. Allegro vivace – Presto                                 

Fotograaf: Milagro Elstak

Bestel hier uw kaarten